Norveški fondovi

NORVEŠKI FONDOVI 1

 

Projekt: Let’s compostable ! – Automatizacija procesa pakiranja keksa s tranzicijiom na kompostabilna pakiranja te povećanje produktivnosti
Nositelj projekta: Delicia d.o.o., Štrped 59, 52420 Buzet
Vrijednost projekta: 373 152 eur
Iznos potpore: 222 000 eur
Case number: 2023/363966

 

Potreba:

Kao mala tvrtka, konstantno smo suočeni s problemom produktivnosti, dovoljno smo mali da proizvodimo i specijalne proizvode i za uske niše, ali nedovoljno veliki da koristimo visoko produktivne proizvodne linije. Svako povećanje prodaje znači više zaposlenika i veće troškove što ne može biti kompenzirano kroz rast cijena. Oklijevamo s razvojem novih proizvoda, posebno organskih keksa gdje je trošak rada najveći. Trošak rada je povezan i s našom namjerom da zamjenimo plastične posudice u pakiranjima onima koje se mogu kompostirati, napravljenim od ostataka pulpe šećerne trske. One su teže od trenutnih polistirenskih te se ručno teško odvajaju. Vaganje i doziranje keksa se trenutno radi ručno, dok je još jedan problem nedovoljno brzo hlađenje pečenih keksa.

 

Povećanje produktivnosti i implementiranje zelenijih ambalaža je moguće, ali s efikasnijom i modernijom opremom. Problem je gdje opremu smjestiti, trenutni proizvodni pogon od 270m2 je premalen.

 

Međutim, naša nedavna kupnja zgrade od 600m2 daje nam mogućnost da se navedeni problemi riješe, implementacijom efikasne i moderne proizvodne opreme.

 

Odgovor

Napravljen je sveobuhvatan plan opremanja novog proizvodnog pogona što će omogućiti veću produktivnost kod postojećih proizvoda, omogućiti nam razvoj novih, zamijeniti kontaktnu ambalažu od umjetnih materijala onim kompostabilnim te smanjiti utrošak energije i troška rada po jedinici proizvoda.

 

Nabavit ćemo i implementirati efikasnu i tehnološki naprednu opremu. Oprema se sastoji od sljedećeg: planetarni mikser, plinska rotacijska peć, komora za hlađenje, linija za vaganje i doziranje keksa te linija za kartoniranje. Nova oprema i uvedene tehnologije osigurat će budući rast i automatiziraniju proizvodnju bez utjecaja na kvalitetu, dok će istovremeno omogućiti zelenija pakiranja

 

Projektne aktivnosti

  • Nabava i implementacija opreme za povećanje produktivnosti, učinkovitosti i mogućnosti korištenja zelenijih ambalaža
  • Reviziju projekta
  • Aktivnosti upravljanja projektom
  • Aktivnosti promidžbe i vidljivosti

Prikupljanje ponuda za nabavku opreme:
Rotaciona peć

 

Datum objave: 17.11.2023.

Odluka o izboru

Prikupljanje ponuda za nabavku opreme:
Planetarni mikser

 

Datum objave: 17.11.2023.

Odluka o izboru

Prikupljanje ponuda za nabavku opreme:
Rashladna komora s autonomnim rashladnim uređajem

 

Datum objave: 21.11.2023.